JAC 12th Chemistry Objective Question and Answer

Hi, friends on this page we are sharing the JAC 12th Chemistry Objective Questions and Answers PDF download link. This class 12 chemistry notes JAC is very useful for students studying at Jharkhand Board. This can be JAC important Question 2022, Chemistry MCQ Question Answer, Quiz.

Chemistry MCQs for Class 12 is very important for those students who want to score good marks in their board exam. Students who can practice Class 12 Chemistry multiple choice questions with answers to improve their scores in the board exams.

JAC 12th Chemistry Objective Questions and Answer

1. The number of particles in a simple cubic per unit cell is :

  • One
  • two
  • three
  • four
Correct Answer
Answer: One

2. The number of particles in a face-centered cubic (fcc) per unit cell is

  • one
  • two
  • three
  • Four
Correct Answer
Answer: Four

3. The number of particles in a body-centered cubic (bcc) per unit cell IS :

  • one
  • Two
  • Three
  • Four
Correct Answer
Answer: Two

4. Graphite is an example of

  • Ionic Solid
  • Molecular Solid
  • Covalent Solid
  • Metallic Solid
Correct Answer
Answer: Covalent Solid

5. Possible Co-ordination number of Cation of tetrahedral structural Arrangement is:

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Correct Answer
Answer: 4

6. The molecularity of a reaction cannot be :

  • Zero
  • One
  • Two
  • Three
Correct Answer
Answer: Zero

7. Cuprite is an ore of :

  • Zn
  • Cu
  • Ag
  • Fe
Correct Answer
Answer: Cu

8. Calamine is an ore of :

  • Cu
  • Fe
  • Al
  • Zn
Correct Answer
Answer:Zn

9. Bauxite is an ore of :

  • Al
  • Fe
  • Cu
  • Zn
Correct Answer
Answer: Al

10. Sulphide ores are generally concentrated by :

  • Gravity separation method
  • Magnetic separation method
  • Froth floatation process
  • None of these
Correct Answer
Answer: Froth floatation process

11. Haematite is an ore of :

  • Al
  • Fe
  • Cu
  • Zn
Correct Answer
Answer: Fe

12. Unit Of rate constant for Second-order reaction, K is :

  • s⁻¹
  • mol⁻¹ L s⁻¹
  • mol⁻² L² s⁻¹
  • mol L⁻¹ s⁻¹
Correct Answer
Answer: mol⁻¹ L s⁻¹

13. Unit Of rate constant for First-order reaction, K is :

  • s⁻¹
  • mol⁻¹ L s⁻¹
  • mol⁻² L² s⁻¹
  • mol L⁻¹ s⁻¹
Correct Answer
Answer: s⁻¹

 

14. Unit Of rate constant for third-order reaction, K is :

  • s⁻¹
  • mol⁻¹ L s⁻¹
  • mol⁻² L² s⁻¹
  • mol L⁻¹ s⁻¹
Correct Answer
Answer: mol⁻² L² s⁻¹

15. When nitroethane is treated with Li Al H4 the product formed is :

  • Methylamine
  • Ethylamine
  • Ethane
  • Acetamide
Correct Answer
Answer: Ethylamine

16. Aldehyde and ketone can be distinguished by :

  • Tollen’s reagent
  • LiAIH4
  • HCN
  • None of these
Correct Answer
Answer: Tollen’s reagent

17. Among the halogen acids the one which is weakest is :

  • HBr
  • HI
  • HF
  • HCI
Correct Answer
Answer: HF

18. Which of the following is an artificial sweetening agent :

  • Aspartame
  • Seconal
  • Aspirin
  • Sodium benzoate
Correct Answer
Answer: Aspartame

19. Acid chloride is reduced to aldehyde by :

  • Wurtz reaction
  • Fitting reaction
  • Rosenmund reduction
  • None of these
Correct Answer
Answer: Rosenmund reduction

20. Tollen’s reagent is:

  • Mixture of CuSO4 and NaOH
  • A solution of copper sulphate, sodium citrate, and sodium carbonate
  • Ammonical silver nitrate solution
  • None of these
Correct Answer
Answer: A solution of copper sulphate, sodium citrate and sodium carbonate

21. Phenol is less acidic than:

  • Ethanol
  • Methanol
  • p-Nitrophenol
  • p- methyl phenol
Correct Answer
Answer: p-Nitrophenol

22. The hybridization of Xe F2 Is :

  • sp³d²
  • sp³d
  • sp³
  • sp³d³
Correct Answer
Answer: sp³d

23. The hybridization of Xe F4 Is :

sp³d²

s³d
sp³
sp³d³

Correct Answer
Answer: sp³d²

24. Which one of the following is not a protein:

  • Nail
  • DNA
  • Hair
  • Wool
Correct Answer
Answer: DNA

25. Enzymes are:

  • Carbohydrates
  • Vitamins
  • Proteins
  • None of these
Correct Answer
Answer: Proteins

26. Vitamin A is Called

  • Retinol
  • Ascorbic acid
  • calciferol
  • Tocopherol
Correct Answer
Answer: Retinol

27. which of the following is not found in RNA

  • Uracil
  • Adenine
  • Ammonium Acetate
  • Guanine
Correct Answer
Answer: Ammonium Acetate

28. PVC is a

  • Addition polymer
  • Condensation polymer
  • copolymer
  • None of these
Correct Answer
Answer: Addition polymer

29. Phenol is used as :

  • Antiseptic
  • Disinfectants
  • Both a & b
  • None
Correct Answer
Answer: Both a & b

30. Antipyretics is a :

  • Quinone
  • Paracetamol
  • Luminal
  • None
Correct Answer
Answer:Paracetamol

अगर आपको यह लेख तथा JAC 12th Chemistry Objective Questions and Answers पसंद आया हो तो इसे शेयर जरूर करें। धन्यवाद!

 

1 Comment

Leave a Comment

error: Content is protected !!