JAC 12th Physics important Question with Answer

In this article, we are going to give you the Class 12th Physics Objective Question in English Notes 2022. You can download these notes in the free PDF file. You will find the direct link of these notes below, from which you will go directly to Google Drive. By downloading you can read Offline in your Android Phone.

JAC 12th Physics important Questions with Answers pdf | Jac important question of physics class 12 | Jac 12th important question 2022 | Jac 12th physics notes | Jac class 12 physics notes | JAC 12th Objective Question.

JAC 12th Physics important Question with Answer

1. What is the S.I unit of magnetic dipole moment:

  • Am²
  • Am
  • Am⁻²
  • None
Correct Answer
Answer: Am²

2. Mention S.I unit of magnetic field:

  • Gauss
  • Tesla
  • Weber
  • None
Correct Answer
Correct Answer: Tesla

3. Name the electromagnetic radiation used for viewing objects through haze and fog:

  • Infrared rays
  • X-rays
  • Microwaves
  • None
Correct Answer
Answer: Infrared rays

4. What is called ratio of potential difference & current :

  • Resistance
  • Resistivity
  • Conduction
  • None
Correct Answer
Answer:Resistance

5. Electric current is scalar or vector :

  • vector
  • scalar
  • neither vector nor scalar
  • none
Correct Answer
Answer: scalar

6. Refractive index of a medium is √2 . What is the value of critical angle for it :

  • 45°
  • 60°
  • 90°
  • None
Correct Answer
Answer: 45°

7. What is the main aim of Davisson – Germer Experiment :

  • Experimental verification of de – Broglie wave.
  • To establish the wave nature of electron.
  • To verify the ions of photoelectric laws.
  • None of these.
Correct Answer
Answer: To establish the wave nature of electron.

8. Name a physical quantity whose dimensions are the same as those of Plank’s constant.

  • Momentum
  • Angular momentum
  • Energy
  • Force
Correct Answer
Answer: Angular momentum

9. The absolute permeability of free space in S . I . units is :

  • 1/4π × 10⁻⁷
  • 10⁻⁷
  • 4π × 10⁻⁷
  • 4π × 10⁻⁷
Correct Answer
Answer: 4π × 10⁻⁷

10. If a wire is stretched by a force , its resistance :

  • increased
  • decreases
  • remain constant
  • None
Correct Answer
Answer: increased

11. The unit of Electric current density is :

  • Am
  • Am²
  • Am⁻²
  • Am⁻¹
Correct Answer
Answer: Am⁻²

12. As temperature increases the conductivity of a sermiconductor :

  • increased
  • decreases
  • remain constant
  • None
Correct Answer
Answer: increased

13. Potential gradient has unit :

  • vm
  • vm⁻¹
  • vm⁻²
  • vm²
Correct Answer
Answer: vm⁻¹

14. The SI unit for Impcdance is :

  • ohm
  • Henry
  • Volt
  • Ampere
Correct Answer
Answer: ohm

15. The cause of induced cmf in a closed coil is :

  • magnetic field
  • magnetic flux
  • Rotation of Coil
  • change in magnetic flux
Correct Answer
Answer: magnetic flux

16. Which part of electromagnetic spectrum is used in radar System ? :

  • Ultraviolet
  • infrared
  • Radio waves
  • X-rays
Correct Answer
Answer: Radio waves

17. Critical angle ( C ) and refractive index ( μ ) of medium are related as :

  • μ = Sin c
  • μ = cos c
  • μ = tan c
  • μ = cosec c
Correct Answer
Answer: μ = cosec c

18. Me V is the unit for :

  • Voltage
  • Current
  • Power
  • Energy
Correct Answer
Answer: Energy

19. Forbidden energy gap of a semiconductor is of the order of :

  • 0.1 ev
  • 1 ev
  • 10 ev
  • 5 ev
Correct Answer
Answer: 1 ev

20. Farad is a unit for

  • Electric current
  • Electric potential
  • Energy
  • Capacitance
Correct Answer
Answer: Capacitance

21. A positively charged body has :

  • excess of electrons
  • deficit of electrons
  • excess of protons
  • deficit of protons
Correct Answer
Answer:excess of protons

22. As temperature rises , the resistance of a conductor :

  • Increases
  • decreases
  • remains constand
  • depends upon nature of conductor
Correct Answer
Answer: Increases

23. Drift velocity of free electrons in a conductor does not depend upon its :

  • temperature
  • length
  • Area of cross – section
  • material
Correct Answer
Answer: material

24. Electromagnetic waves can be deflected by :

  • electric field only
  • magnetic field only
  • both electric & magnetic field
  • none of these
Correct Answer
Answer: none of these

आशा करते हैं कि आज के लेख में जो हमने आपको बताया है Class 12th Physics Objective Questions And Answers अगर आपको इन नोट्स से कुछ हेल्प या पसंद आया हो तो इस लेख को अपने दोस्तों के शेयर कीजिए धन्यवाद। 

3 Comments

Leave a Comment

error: Content is protected !!